Olika inredningsstilar

Modernt, industriellt, shabby chic... och listan fortsätter. En betydande utmaning som många står inför är bristen på förståelse eller vokabulär för att beskriva och definiera sin personliga inredningsstil. Med ett överflöd av unika designstilar kan det vara skrämmande att tyda vilken stil som fungerar bäst för dig. Vissa tycker också om att kombinera element från flera stilar för att skapa sin perfekta look.

En bra utgångspunkt för ett inredningsprojekt är att lära sig lite om var och en av stilarna och hur de skiljer sig från varandra.

Modern design

Modern är ett brett designbegrepp som vanligtvis syftar på ett hem med rena, skarpa linjer, en enkel färgpalett och användning av material som kan innehålla metall, glas och stål.

Modern design använder en känsla av enkelhet i varje element, inklusive möbler. Ett ord som vanligtvis används för att beskriva modern stil är elegant, och det är inte mycket rörigt eller tillbehör involverade i en modern stil.

Samtida design

Modern och samtida är två stilar som ofta används omväxlande. Samtida skiljer sig från modern eftersom den beskriver design baserad på här och nu.

Den primära skillnaden mellan modern och samtida designstil är att modern är en strikt tolkning av design som började på 1900-talet. Samtida å andra sidan är mer flytande och kan representera en känsla av valuta med mindre anslutning till en viss stil. Till exempel kan modern stil innehålla böjda linjer, medan modern design inte gör det. Du kan hänvisa till modern vs samtida artikel för mer information.

Minimalism

Det minimalistiska konceptet är ett som är populärt. Det tar föreställningar om modern design och förenklar dem ytterligare.

Färgpaletter är neutrala och luftiga; Inredningen är enkel och strömlinjeformad, och ingenting är överdrivet eller flamboyant i tillbehör eller inredning.

Minimalism definieras i slutändan av en känsla av funktionalitet och ultrarena linjer.

Industriell 

Industriell stil, som namnet antyder, hämtar inspiration från ett lager eller ett urbant loft.

Det finns en känsla av oavslutad råhet i många av elementen och det är inte ovanligt att se exponerat tegel, kanaler och trä. Ett ikoniskt hem med industridesigntema skulle vara ett renoverat loft från en före detta industribyggnad.

Tänk högt i tak, gammalt timmer och dinglande metallarmaturer med sparsamma funktionsmöbler. Det kan möjligen finnas en eller två delar av abstrakt konst eller fotografi för att lägga till en gnutta färg till ett annars neutralt färgschema som härrör från de primära materialen av trä och metall.

Skandinavisk design

Skandinavisk design hyllar livets enkelhet som demonstreras i de nordiska länderna. Skandinavisk möbeldesign känns ofta som ett konstverk, även om det är enkelt och diskret. Det finns funktionalitet i möblerna tillsammans med några intressanta linjer, av vilka många har ett skulpturellt inflytande.

Andra vanliga egenskaper inkluderar helvita färgpaletter och införandet av naturliga element som formpressat trä, ljusa plaster och emaljerat aluminium, stål och breda plankgolv. Om det finns färgklickar kommer det ofta från användningen av konst, naturfiberkast eller päls, eller en enda möbel.

Utöver dessa nämnda så finns det så klart en massa mer olika stilar och design för inredning. 

Rymlig, naturlig belysning, mindre accessoarer och funktionella möbler kännetecknar skandinavisk design.

10 Feb 2023